Cukiniowe łódeczki
Liczba osób: 3
Budżet: średni
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 3 cukinie
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 20 g sera parmezan
- 200 g sera mozzarella
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- oregano
- szczypta kurkumy
- oliwa z oliwek
- garść szczypiorku
Cukiniowy zawrót głowy! A sezon na cukinię w pełni – dlatego polecamy smaczne łódeczki z pysznym farszem!
Sposób przygotowania:
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ i go odłożyć. Łódeczki posmarować z obu stron oliwą, posypać je solą, pieprzem i oregano. Cukinie ułożyć na blasze i podpiekać przez 20 minut w 180 stopniach C. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać kawałki twardszego miąższu bez pestek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażać przez 5 minut. Wyłożyć mięso, przyprawić je solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, kurkumą oraz 1 łyżeczką oregano. Smażyć przez 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i drobno pokrojonego pomidora. Upieczone cukinie nadziewać farszem i posypać parmezanem, umieścić w piekarniku i piec jeszcze przez 10 minut. Wysunąć blaszkę i na cukinie ułożyć po 2 plasterki sera mozzarella. Zapiekać przez 3-5 minut. Gotowe cukinie posypać szczypiorkiem i podawać z sosem pomidorowym.