Cukinia faszerowana kurczakiem
Liczba osób: 3-4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 1 h
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 małe cukinie
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 pomidory
- marchewka
- ½ papryki
- ½ cebuli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 100 g startego żółtego sera
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Szukasz pomysłu na zdrową i pyszną przekąskę? Polecamy cukinię faszerowaną kurczakiem i warzywami!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć z nich środki. Kurczaka, paprykę, cebulę i marchewkę pokroić drobno w kostkę. Kurczaka podsmażyć na oliwie z cebulą. Następnie dodać pokrojoną paprykę, marchewkę, pomidory, doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość podlać odrobiną wody i dusić przez 10 minut. Wydrążone cukinie ułożyć na blasze, oprószyć je solą i wypełnić farszem. Wierzch posypać startym serem żółtym. Całość przykryć folią aluminiową i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez 5 minut, aż ser się zarumieni. Cukinie można podawać z frytkami i sosem pomidorowym.