Ciasto czekoladowe z malinami
Liczba osób: 8
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 1h 20 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 100 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 5 łyżek kakao
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g czekolady gorzkiej
- 200 g malin
To jest dopiero prawdziwa gratka dla fanów czekolady – rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto z malinami. Mniam!
Sposób przygotowania:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, dodawać jajka, mleko. Następnie dołożyć mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cały czas miksując. Na końcu dodać przestudzoną, ale roztopioną czekoladę. Gładką masę przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 21-22 cm. Na wierzch ciasta poukładać świeże maliny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut do suchego patyczka.
Ciasto można podawać z polewą czekoladową i dekorować świeżymi malinami.