Burgery z grilla
![](https://hitpol.pl/wp-content/uploads/2018/07/burger2.jpg)
![](https://hitpol.pl/wp-content/themes/hitpol/img/12_39.jpg)
Liczba osób: 3-4
![](https://hitpol.pl/wp-content/themes/hitpol/img/12_41.jpg)
Budżet: tanie
![](https://hitpol.pl/wp-content/themes/hitpol/img/12_43.jpg)
Czas przygotowania: 20 min.
![](https://hitpol.pl/wp-content/themes/hitpol/img/12_45.jpg)
Poziom: łatwy
Składniki
- 800 g mięsa wołowego mielonego (np. antrykot)
- 4 plasterki boczku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 4 plasterki sera żółtego
- 1 ogórek świeży
- 1 duży pomidor malinowy
- kiełki
- 4 liście sałaty rzymskiej
- 4 bułki hamburgerowe
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- Sosy: musztarda, ketchup, sos czosnkowy
Grilluj razem z nami! Klasyczne burgery prosto z grilla to nasz sprawdzony przepis na weekendowe spotkania.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ½ łyżeczki pieprzu i soli. Z mięsa uformować 4 burgery o masie około 200 gramów każdy. Tacki grillowe posmarować oliwą, wyłożyć na nie burgery oraz boczek i położyć na rozgrzanym grillu. Burgery smażyć przez 5-7 minut z każdej strony. Na burgery położyć po plasterku sera, obok ułożyć połówki bułek i zostawić je na 2 minuty. Dolną część bułek posmarować musztardą, na nią ułożyć burgery z roztopionym serem, posmarować je ketchupem lub sosem czosnkowym. Dalej układać warstwowo: pokrojonego ogórka, gruby plaster pomidora, plaster boczku, liść sałaty, odrobina kiełków i górna część bułki. Burgera można podawać z frytkami.