Burgery z grilla

Liczba osób: 3-4


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 20 min.


Poziom: łatwy


Grilluj razem z nami! Klasyczne burgery prosto z grilla to nasz sprawdzony przepis na weekendowe spotkania.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ½ łyżeczki pieprzu i soli. Z mięsa uformować 4 burgery o masie około 200 gramów każdy. Tacki grillowe posmarować oliwą, wyłożyć na nie burgery oraz boczek i położyć na rozgrzanym grillu. Burgery smażyć przez 5-7 minut z każdej strony. Na burgery położyć po plasterku sera, obok ułożyć połówki bułek i zostawić je na 2 minuty. Dolną część bułek posmarować musztardą, na nią ułożyć burgery z roztopionym serem, posmarować je ketchupem lub sosem czosnkowym. Dalej układać warstwowo: pokrojonego ogórka, gruby plaster pomidora, plaster boczku, liść sałaty, odrobina kiełków i górna część bułki. Burgera można podawać z frytkami.