Burger z dynią

Liczba osób: 2


Budżet: średni


Czas przygotowania: 35 min.


Poziom: łatwy


Poczuj jesienny klimat także w kuchni i łap przepis na pysznego burgera z dynią!

Sposób przygotowania:

Jedną cebulę pokroić w kosteczkę, drugą w piórka. 3 łyżki masła roztopić w garnku, dodać cebulę i cukier. Zeszklić cebulę, dodać starty czosnek, pokrojoną w kostkę dynię i jabłka. Całość podsmażać, wlać ocet winny, miód oraz wodę. Mieszać i gotować do konsystencji marmolady. Na koniec dodać pieprz do smaku.

Mięso wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Kilka razy mięso „zbijać”, uderzając o miskę. Formować kotlety i smażyć na 2 łyżkach masła – po 3 lub 4 minuty z każdej strony. Bułki przekroić na połówki i wstawić do nagrzanego piekarnika do zarumienienia. Na osobnej patelni smażyć 2 jajka sadzone. Cebulę pokrojoną w piórka prażyć w małym garnku z odrobioną mąki.

Składać burgera: połówkę bułki smarować marmoladą z dyni, następnie układać listki sałaty, plasterki pomidora, kotlet i jako sadzone. Wierzch posypać uprażonym słonecznikiem i piórkami cebuli. Przykryć bułką.

 

Smacznego!