Burger z dynią
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 35 min.
Poziom: łatwy
Składniki
- 150 g mięsa mielonego wołowego (np. kark wołowy)
- 150 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z szynki)
- 2 białe cebule
- 5 łyżek masła klarowanego
- 100 g cukru brązowego
- 4 ząbki czosnku
- 500 g dyni Hokkaido
- 2 małe jabłka
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka wody
- 2 bułki do hamburgerów
- 2 jajka
- sól, świeżo mielony pieprz
- odrobina mąki
- kilka listków sałaty rzymskiej
- 4 plastry pomidora
- 4 łyżki pestek słonecznika
Poczuj jesienny klimat także w kuchni i łap przepis na pysznego burgera z dynią!
Sposób przygotowania:
Jedną cebulę pokroić w kosteczkę, drugą w piórka. 3 łyżki masła roztopić w garnku, dodać cebulę i cukier. Zeszklić cebulę, dodać starty czosnek, pokrojoną w kostkę dynię i jabłka. Całość podsmażać, wlać ocet winny, miód oraz wodę. Mieszać i gotować do konsystencji marmolady. Na koniec dodać pieprz do smaku.
Mięso wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Kilka razy mięso „zbijać”, uderzając o miskę. Formować kotlety i smażyć na 2 łyżkach masła – po 3 lub 4 minuty z każdej strony. Bułki przekroić na połówki i wstawić do nagrzanego piekarnika do zarumienienia. Na osobnej patelni smażyć 2 jajka sadzone. Cebulę pokrojoną w piórka prażyć w małym garnku z odrobioną mąki.
Składać burgera: połówkę bułki smarować marmoladą z dyni, następnie układać listki sałaty, plasterki pomidora, kotlet i jako sadzone. Wierzch posypać uprażonym słonecznikiem i piórkami cebuli. Przykryć bułką.
Smacznego!