Bolognese z cukinią
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 120 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego
- 150 g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 pomidorów
- 4 łyżki koncentartu pomidorowego
- 2 marchewki
- 1 szklanka kukurydzy
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- tarty parmezan
- 3 cukinie
- sól
- pieprz
Inne, oryginalne i smaczne bolognese? Tak i to w wydaniu z makaronem z cukinii!
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę i zarumienić na patelni. Przesunąć na bok, wyłożyć posiekaną cebulę, czosnek i zeszklić. Następnie dodać startą marchewkę i podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka. Na rozgrzanej oliwie smażyć mięso mielone. Gotowe dodać do garnka. Wlać wino i gotować przez 5 minut. Wlać bulion, koncentrat, obrane i pokrojone pomidory. Wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Pod koniec dołożyć kukurydzę, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Z umytych cukinii odciąć końcówki i za pomocą specjalnej maszynki lub spiralki do warzy i owoców – przygotować makaron. Wrzucić go na gorącą patelnię z odrobiną wody i chwilę podgrzać. Na talerz wykładać makaron z cukinii, polać go sosem z mięsem i posypać parmezanem.