Belgijskie gofry z karmelem

Liczba osób: 11-12


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: łatwe


Chrupiące, o karmelowym smaku – gofry z belgijską tradycją to pyszna uczta dla wszystkich miłośników deserów!

Sposób przygotowania:

Masło roztopić i przestudzić. Do letniego mleka wsypać drożdże, zostawić na 15 minut. Do miski wbić jajka, dolać mleko z rozpuszczonymi drożdżami, masło i sok z cytryny. Następnie dodać mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Następnie wsypać cukier perłowy i cukier trzcinowy, wymieszać. Gofrownicę nagrzać, na każdą z płytek nakładać po łyżce ciasta. Piec, aż gofry nabiorą złocistego koloru.

Gotowe gofry polać sosem karmelowym, posypać płatkami migdałów oraz świeżymi owocami.