Belgijskie gofry z karmelem
Liczba osób: 11-12
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki suchych drożdży lub 16 g świeżych
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru perłowego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Chrupiące, o karmelowym smaku – gofry z belgijską tradycją to pyszna uczta dla wszystkich miłośników deserów!
Sposób przygotowania:
Masło roztopić i przestudzić. Do letniego mleka wsypać drożdże, zostawić na 15 minut. Do miski wbić jajka, dolać mleko z rozpuszczonymi drożdżami, masło i sok z cytryny. Następnie dodać mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Następnie wsypać cukier perłowy i cukier trzcinowy, wymieszać. Gofrownicę nagrzać, na każdą z płytek nakładać po łyżce ciasta. Piec, aż gofry nabiorą złocistego koloru.
Gotowe gofry polać sosem karmelowym, posypać płatkami migdałów oraz świeżymi owocami.