Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 45 min.
Poziom: łatwy
Składniki
- 2 bakłażany
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 200 g mielonej łopatki
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- pęczek szczypiorku
- ½ szklanki startego sera mozzarella
- 2 pomidory
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Aromatyczne bakłażany faszerowane mięsem mielonym, z pomidorkami koktajlowymi i pietruszką – polecamy pyszny fit przepis na zdrową przekąskę!
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć i przeciąć wzdłuż. Miąższ ponacinać w kratkę, oprószyć go solą, oregano i posmarować łyżką oliwy z oliwek. Gotowe bakłażany przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Mięso mielone wymieszać z posiekaną natką pietruszki, jajkiem, 1 łyżką bułki tartej i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz doprawić solą i pieprzem. Bakłażany wyjąć z piekarnika, delikatnie wydrążyć środek, zostawiając na dnie cienką warstwę miąższu. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, przez 10 minut podsmażać mięso mielone. Obrać pomidory, pokroić na ćwiartki i pod koniec dodać je do mięsa wraz z pozostałym miąższem. Farszem wypełnić łódeczki bakłażanów, posypać je bułką tartą oraz skropić oliwą. Następnie wstawić do piekarnika i zapiekać przez 15 minut. Pod koniec bakłażany posypać startym serem mozzarella, a na wierzch ułożyć pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Gotowe bakłażany można udekorować posiekaną natką pietruszki.