Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem

Liczba osób: 2


Budżet: średni


Czas przygotowania: 45 min.


Poziom: łatwy


Aromatyczne bakłażany faszerowane mięsem mielonym, z pomidorkami koktajlowymi i pietruszką – polecamy pyszny fit przepis na zdrową przekąskę!

Sposób przygotowania:

 

Bakłażany umyć i przeciąć wzdłuż. Miąższ ponacinać w kratkę, oprószyć go solą, oregano i posmarować łyżką oliwy z oliwek. Gotowe bakłażany przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

Mięso mielone wymieszać z posiekaną natką pietruszki, jajkiem, 1 łyżką bułki tartej i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz doprawić solą i pieprzem. Bakłażany wyjąć z piekarnika, delikatnie wydrążyć środek, zostawiając na dnie cienką warstwę miąższu. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, przez 10 minut podsmażać mięso mielone. Obrać pomidory, pokroić na ćwiartki i pod koniec dodać je do mięsa wraz z pozostałym miąższem. Farszem wypełnić łódeczki bakłażanów, posypać je bułką tartą oraz skropić oliwą. Następnie wstawić do piekarnika i zapiekać przez 15 minut. Pod koniec bakłażany posypać startym serem mozzarella, a na wierzch ułożyć pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Gotowe bakłażany można udekorować posiekaną natką pietruszki.