Babka Wielkanocna

Liczba osób: 8


Budżet: średni


Czas przygotowania: 1h


Poziom: średni


Świąteczna babka powinna obowiązkowo znaleźć się na każdym wielkanocnym stole – polecamy nasz przepis z cytrynowym akcentem.

Sposób przygotowania:

Foremkę na babkę o średnicy 22 cm wysmarować roztopionym masłem i posypać bułka tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać sok z cytryny oraz startą skórkę. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i dokładnie zmiksować. W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka i powoli dodawać do masy, delikatnie mieszając.

Gotową masę przełożyć do formy i piec w piekarniku przez około 40 minut do suchego patyczka.

Upieczoną babkę wystudzić w formie i lekko ciepłą wyłożyć na talerz. Udekorować cukrem pudrem.