Babka Wielkanocna
Liczba osób: 8
Budżet: średni
Czas przygotowania: 1h
Poziom: średni
Składniki
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
- cukier puder
Świąteczna babka powinna obowiązkowo znaleźć się na każdym wielkanocnym stole – polecamy nasz przepis z cytrynowym akcentem.
Sposób przygotowania:
Foremkę na babkę o średnicy 22 cm wysmarować roztopionym masłem i posypać bułka tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać sok z cytryny oraz startą skórkę. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i dokładnie zmiksować. W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka i powoli dodawać do masy, delikatnie mieszając.
Gotową masę przełożyć do formy i piec w piekarniku przez około 40 minut do suchego patyczka.
Upieczoną babkę wystudzić w formie i lekko ciepłą wyłożyć na talerz. Udekorować cukrem pudrem.