Schab nadziewany śliwkami i morelami
Liczba osób: 5-6
Budżet: średni
Czas przygotowania: 1 h
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 50 g suszonych śliwek bez pestek
- 50 g suszonych moreli
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml czerwonego wina
- 2 łyżeczki oliwy
- sól, pieprz, majeranek
Tradycyjny schab z suszonymi śliwkami i morelami – przepis na dzisiejszy obiad!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Suszone śliwki oraz morele zalać winem i odstawić na 1 godzinę. W tym czasie natrzeć schab solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem. Tak przygotowany schab odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Zamarynowany schab naciąć w kilku miejscach i nadziać wcześniej przygotowanymi owocami z winem. Następnie zarumienić je ze wszystkich stron na patelni z oliwą. Gotowe mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać 2-3 łyżkami wody. Schab wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 1 godzinę pod przykryciem. Mięso co jakiś czas podlać wytworzonym sosem.