Schab nadziewany śliwkami i morelami

Liczba osób: 5-6


Budżet: średni


Czas przygotowania: 1 h


Poziom: łatwe


Tradycyjny schab z suszonymi śliwkami i morelami – przepis na dzisiejszy obiad!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Suszone śliwki oraz morele zalać winem i odstawić na 1 godzinę. W tym czasie natrzeć schab solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem. Tak przygotowany schab odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Zamarynowany schab naciąć w kilku miejscach i nadziać wcześniej przygotowanymi owocami z winem. Następnie zarumienić je ze wszystkich stron na patelni z oliwą. Gotowe mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać 2-3 łyżkami wody. Schab wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 1 godzinę pod przykryciem. Mięso co jakiś czas podlać wytworzonym sosem.