Kurczak z cytryną i rozmarynem
Liczba osób: 7-8
Budżet: średni
Czas przygotowania: 2 h
Poziom: średni
Składniki
- 1 duży kurczak
- 3 cytryny
- 3 gałązki rozmarynu
- 10 dag miękkiego masła
- 1 kieliszek białego wina
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, sól
Klasyczny kurczak z cytryną i rozmarynem – pyszny obiad dla całej rodziny!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obrać czosnek i utrzeć go z solą oraz pieprzem. Umyć cytryny i pokroić je na cztery części. Opłukanego kurczaka nafaszerować cytrynami i 2 gałązkami rozmarynu. Pastą czosnkową natrzeć kurczaka i posmarować miękkim masłem. Tak przygotowanego kurczaka włożyć do naczynia do zapiekania i obłożyć pozostałym rozmarynem. Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez około 1,5 godziny, równocześnie co jakiś czas podlewając kurczaka winem i wytworzonym wywarem.