Szaszłyki drobiowe z papryką i cukinią
Liczba osób: 4-5
Budżet: średni
Czas przygotowania: 1 h
Poziom: łatwy
Składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 150 ml białego wina (lub soku winogronowego z odrobiną octu)
- 150 ml oliwy z oliwek
- 1 opakowanie przyprawy do grilla
- 80 g kolorowych papryk
- 40 g cukinii
- 1 papryczka chili
- 50 g boczku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonego oregano
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- patyki do szaszłyków
Sprawdzony pomysł na przekąskę z grilla? Szaszłyki z kurczakiem, papryką i cukinią!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przed grillowaniem patyki do szaszłyków namoczyć w wodzie, aby później nie paliły się na grillu. Kurczaka, boczek, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, a cebulę na 4 ćwiartki. Pozbawioną pestek papryczkę chili drobno posiekać. Wszystko przełożyć do miski, przyprawić solą i pieprzem według smaku. Resztę przypraw wymieszać z oliwą i winem. Tak przygotowaną marynatą zalać składniki, wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu składników nabijać je na przemian na patyki. Szaszłyki grillować przez około 15 minut, od czasu do czasu je przewracając. Następnie pod koniec skropić je sokiem z cytryny.