Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Liczba osób: 3-4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 1 h
Poziom: łatwy
Składniki
- 4 papryki
- 400 g mielonego mięsa
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 woreczek ryżu (100 g)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g żółtego sera
- 1 duży pomidor
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki oregano
Szukasz oryginalnej przekąski? Polecamy paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ugotować ryż. Na patelni zeszklić cebulę, dodać starty czosnek, wyłożyć zmielone mięso i doprawić je przyprawami, solą i pieprzem. Delikatnie smażyć, gdy mięso będzie gotowe, dodać koncentrat pomidorowy, natkę i smażyć przez 2 minuty. Dołożyć ryż, całość wymieszać i podgrzewać przez minutę.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Przekroić papryki na połówki, usunąć nasiona, środek przyprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wypełnić farszem, na wierzch położyć plasterek pomidora, doprawić solą, szczyptą oregano. Do naczynia wlać ½ szklanki wody. Piec przez 35 minut. Następnie na paprykach ułożyć po plasterku sera, zapiekać aż ser się roztopi.