Słodko-pikantne żeberka
Liczba osób: 6-7
Budżet: średni
Czas przygotowania: 1 h 40 min.
Poziom: średni
Składniki
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1 liść laurowy
- ½ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki wody
- 4 ząbki czosnku
- szczypta papryki chili
- 2 łyżki musztardy
- 5 łyżek sosu sojowego
Słodkie i pikantne w jednym – tym razem polecamy pyszne żeberka!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W dużym garnku podgrzać wodę z listkiem laurowym, włożyć pokrojone na małe kawałki żeberka i gotować przez 45 minut. W tym czasie przygotować sos: do rondelka wsypać cukier, wlać wodę, zagotować, następnie dodać czosnek, chili, musztardę i sos sojowy. Gotować przez 15 minut. Żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, przełożyć żeberka na drugą stronę i piec przez 10 minut, aż się zarumienią.