Burgery z indyka i cukinii
Liczba osób: 5-6
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 20 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 500 g zmielonego filetu z indyka
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 mała cukinia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
Fit burger z indykiem i cukinią – zdrowe i dobre!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do mięsa dodać 1 łyżkę wody, wyrobić je ręką. Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę. Dodać starty czosnek, kmin rzymski, oregano i smażyć przez 1 minutę. Dodać 1 łyżkę oliwy i startą na tarce cukinię. Smażyć przez 3 minuty. Całość przestudzić, dodać do mięsa, doprawić pietruszką, solą i pieprzem, wyrobić kotleciki. Rozgrzać patelnię, obtoczyć burgery w oliwie i obsmażyć z każdej strony przez 3 minuty.
Propozycja podania: jako burger w bułce z sałatką, warzywami i sosem czosnkowym lub z ryżem i sałatką.