Polędwiczki w sosie grzybowym

Liczba osób: 3-4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 1 h


Poziom: średni


Klasyczne polędwiczki w otoczeniu aromatycznego sosu grzybowego to nasza dzisiejsza inspiracja!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Polędwicę pokroić w 1 cm plastry, oprószyć solą, słodką papryką i tymiankiem. Polędwiczki wyłożyć na patelnię i podsmażyć z obu stron przez około 4 minuty. Borowiki zalać wodą i odgotować przez około 30 minut. Gotowe pokroić, przełożyć do polędwiczek, dodać ½ wywaru z gotujących się grzybów, musztardę i mielony pieprz. Całość dusić przez około 3 minuty. Sos sojowy wymieszać z gorącą wodą i podlać nim polędwiczki, gotować, aż płyn się zredukuje. Śmietanę wymieszać z 4 łyżkami powstałego sosu, dodać do polędwiczek i wymieszać. Gotowe danie posypać mielonym pieprzem. Polędwiczki najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami.