Polędwiczki w sosie grzybowym
Liczba osób: 3-4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 1 h
Poziom: średni
Składniki
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 6 borowików szlachetnych mrożonych
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżka sosu sojowego
- ¼ szklanki śmietany 30%
- 2/3 szklanki wody
- 4 gałązki rozmarynu
- świeżo mielony pieprz, sól
Klasyczne polędwiczki w otoczeniu aromatycznego sosu grzybowego to nasza dzisiejsza inspiracja!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Polędwicę pokroić w 1 cm plastry, oprószyć solą, słodką papryką i tymiankiem. Polędwiczki wyłożyć na patelnię i podsmażyć z obu stron przez około 4 minuty. Borowiki zalać wodą i odgotować przez około 30 minut. Gotowe pokroić, przełożyć do polędwiczek, dodać ½ wywaru z gotujących się grzybów, musztardę i mielony pieprz. Całość dusić przez około 3 minuty. Sos sojowy wymieszać z gorącą wodą i podlać nim polędwiczki, gotować, aż płyn się zredukuje. Śmietanę wymieszać z 4 łyżkami powstałego sosu, dodać do polędwiczek i wymieszać. Gotowe danie posypać mielonym pieprzem. Polędwiczki najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami.