Wielkanocny pasztet
Liczba osób: 6-7
Budżet: średni
Czas przygotowania: 3 h 30 min.
Poziom: średni
Składniki
- 400 g mięsa wieprzowego z łopatki
- 200 g podgardla wieprzowego
- 400 g wołowiny
- 200 g wątróbki wieprzowej
- 60 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 cebula
- 5 jajek
- 200 g masła
- 3 łyżki bułki tartej
- ½ marchewki
- 1⁄3 selera
- 1 natka pietruszki
- 2 kajzerki namoczone w wodzie
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz, sól
Tradycyjny pasztet z żurawiną na Wielkanocne świętowanie!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Gotować przez 2 godziny, aż będzie miękkie, dodając marchewkę, selera, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Na 15 minut przed końcem dodać wątróbkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Kajzerki namoczyć w wywarze z mięsa. Przestudzone mięso, warzywa, cebulę i odciśnięte kajzerki zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia na małych oczkach. Do masy dodać żurawinę, jajka, całość doprawić pieprzem, solą i wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy, uklepać równo łyżką, wierzch posypać rozmarynem. Pozostałą część masła ułożyć na wierzchu pasztetu. Piec przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni C. Wystudzony pasztet pokroić w plastry i podawać z sosem żurawinowym.