Grillowana Pita z kurczakiem i warzywami

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 55 min.


Poziom: łatwe


To pyszne połączenie klasycznej bruschetty, warzyw, chrupiącego kurczaka i klasycznej pity – świetna opcja na grilla, lunch albo kolację!

🔥 Przygotowanie krok po kroku:

Marynuj kurczaka:
Pokrój mięso w paski, wymieszaj z przyprawami i marynatą, odstaw na min. 15 minut.

Smaż lub grilluj kurczaka:
Na patelni lub grillu usmaż mięso na złoto. Odstaw na chwilę, niech „odpocznie”.

Zrób bruschettę:
Pomidory pokrój w drobną kostkę. Dodaj przeciśnięty czosnek, oliwę, posiekaną bazylię, sól, pieprz i ocet balsamiczny. Wymieszaj – niech całość puści sok.

Przygotuj warzywa:
Pokrój sałatę lodową, czerwoną cebulę w piórka, paprykę, ogórka (opcjonalnie) i pomidora w plasterki.

Podgrzej pity:
Wrzuć je na chwilę na suchą patelnię lub grilla – aż będą miękkie i lekko chrupiące.

 

Smarowanie i składanie:

Posmaruj każdą podgrzaną pitę porcją bruschetty pomidorowej.

Na to ułóż warzywa, grillowanego kurczaka i posyp startym żółtym serem.

Jeśli chcesz, możesz zawinąć pitę i jeszcze chwilę podgrzać w grillu lub piekarniku, żeby ser się rozpuścił.

 

💡 Porady:

1. Możesz dodać do środka kilka kropli sosu jogurtowego lub czosnkowego, jeśli chcesz więcej kremowości.

2. Bruschetta nadaje potrawie świeżości i aromatu – nie rezygnuj z bazylii!

3. Dobrze smakuje też z grillowaną cukinią albo z halloumi.

 

SOCIAL MEDIA

POBIERZ APLIKACJĘ MÓJ HITPOL