Kurczak w orzechach
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 35 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- natka pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- Dodatkowo:
- konfitura z żurawiny
Pyszny kurczak w orzechowej panierce – wypróbuj przepis już teraz!
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Filety lekko ponacinać. W oddzielnej misce przygotować panierkę: drobno posiekane orzechy połączyć z przyprawami i posiekaną natką pietruszki. W osobnej misce roztrzepać jajko. Filety obtaczać w jajku, a następnie w mieszance orzechów. Mięso ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch każdego filetu ułożyć po cienkim plasterku masła.
Mięso piec przez 20-25 minut.
Gotowe filety można podawać z konfiturą żurawinową oraz puree ziemniaczanym.
Smacznego!