Kurczak Alfredo z makaronem
Liczba osób: 2
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 35 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 filet z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 200 g makaronu tagliatelle
- 7 różyczek brokuła
- 50 g boczku wędzonego
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany 30%
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 80 g tartego parmezanu
- 2 łyżki natki pietruszki
Pyszny i pożywny kurczak Alfredo podany z makaronem – to nasz pomysł na udany obiad w stylu włoskim!
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej oliwie. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Gotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuła ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Z patelni ściągnąć kurczaka i przełożyć go do miseczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno posiekany czosnek, chwilę smażyć. Wlać śmietankę, przyprawić gałką muszkatołową i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimalnego i dodać parmezan. Doprawić pieprzem i wymieszać. Do sosu dodać odcedzony makaron oraz kurczaka – całość wymieszać, posypać podsmażonym boczkiem i natką pietruszki.
Smacznego!