Pikantne klopsiki z grilla
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 30 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki, szynki)
- 4 ząbki czosnku
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka świeżej kolendry (lub mielonej)
- szczypta kminu rzymskiego
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- olej
- patyczki do szaszłyków
- opcjonalnie: papryka, cukinia, pieczarki
Szukasz oryginalnego pomysłu na grilla? Sprawdź przepis na szaszłyki z mini klopsikami!
Sposób przygotowania:
Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką z cytryny, drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Następnie wbić jajko, dodać bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Mięso wyrobić na gładką masę. Mięso formować w kulki i smażyć krótko na rozgrzanym oleju. Lekko ostudzone klopsiki nadziewać na patyczki do szaszłyków (patyczki wcześniej namoczyć w wodzie) – pomiędzy mięso można nabić także kawałki papryki, cukinii i pieczarek (warzywa wcześniej przyprawić). Szaszłyki ułożyć na tacce grillowej i piec na rozgrzanym grillu przez około 10 – 15 minut, co jakiś czas je obracając. Szaszłyki podawać z pikantnym sosem salsa.
Smacznego!