Pikantne klopsiki z grilla

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 30 min.


Poziom: łatwe


Szukasz oryginalnego pomysłu na grilla? Sprawdź przepis na szaszłyki z mini klopsikami!

Sposób przygotowania:

Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką z cytryny, drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Następnie wbić jajko, dodać bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Mięso wyrobić na gładką masę. Mięso formować w kulki i smażyć krótko na rozgrzanym oleju. Lekko ostudzone klopsiki nadziewać na patyczki do szaszłyków (patyczki wcześniej namoczyć w wodzie) – pomiędzy mięso można nabić także kawałki papryki, cukinii i pieczarek (warzywa wcześniej przyprawić). Szaszłyki ułożyć na tacce grillowej i piec na rozgrzanym grillu przez około 10 – 15 minut, co jakiś czas je obracając. Szaszłyki podawać z pikantnym sosem salsa.

 

Smacznego!