Pieczeń rzymska na Wielkanoc

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 70 min.


Poziom: średni


Pieczeń rzymska to smaczna propozycja na Wielkanocny stół – możesz ją podać na ciepło lub na zimno! 

Sposób przygotowania:

Mięso zmielić z cebulą. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Następnie dodać surowe jajko, bułkę tartą, chrzan, przyprawy oraz sos sojowy. Doprawić pieprzem i solą, wyrobić składniki ręką. Formę keksową o długości 25 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą, wyłożyć połowę masy mięsnej, a na środku układać obrane i ugotowane na twardo jajka. Wyłożyć drugą część mięsa, równo rozłożyć. Wierzch mięsa posmarować musztardą i posypać kminkiem. Formę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 – 50 minut.

Pieczeń rzymską można podawać na ciepło z ziemniaczkami, mizerią lub na zimno jako przekąskę.

 

Smacznego!