Pieczeń rzymska na Wielkanoc
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 70 min.
Poziom: średni
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (filet z indyka lub udziec z indyka)
- 1 cebula
- 1 surowe jajko
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka masła
Pieczeń rzymska to smaczna propozycja na Wielkanocny stół – możesz ją podać na ciepło lub na zimno!
Sposób przygotowania:
Mięso zmielić z cebulą. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Następnie dodać surowe jajko, bułkę tartą, chrzan, przyprawy oraz sos sojowy. Doprawić pieprzem i solą, wyrobić składniki ręką. Formę keksową o długości 25 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą, wyłożyć połowę masy mięsnej, a na środku układać obrane i ugotowane na twardo jajka. Wyłożyć drugą część mięsa, równo rozłożyć. Wierzch mięsa posmarować musztardą i posypać kminkiem. Formę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 – 50 minut.
Pieczeń rzymską można podawać na ciepło z ziemniaczkami, mizerią lub na zimno jako przekąskę.
Smacznego!