Piccata z sosem pomidorowym

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 50 min.


Poziom: łatwe


Włoski pomysł na szybki obiad? Łap przepis na Piccatę, czyli włoską wersję schabowego!

Sposób przygotowania:

Sos: na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Smażyć, aż się zarumieni, dołożyć posiekany czosnek. Chwilkę smażyć, następnie wlać wino i czekać, aż częściowo odparuje, dodać passatę pomidorową. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać pokrojone oliwki i oregano. Gotować jeszcze przez 5 minut. Panierka: do miski dodać jajka, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Dołożyć starty parmezan. Do drugiego naczynia wrzucić mąkę. Schab pokroić na plastry. Oprószyć je z obu stron solą i pieprzem, obtoczyć w mące i w serowej panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po 4 minuty z każdej strony, aż mięso będzie miękkie.

Na talerz nakładać puree, sos pomidorowy, następnie nakładać plastry schabu. Udekorować natką pietruszki.

 

Smacznego!