Faszerowany bakłażan
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 bakłażany
- 200 g mięsa mielonego (szynki lub łopatki)
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- szczypta kardamonu
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Faszerowany bakłażan mięsem mielonym i zapiekany w piekarniku to pyszny pomysł na danie z tym warzywem. Spróbuj już teraz!
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Lekko ponacinać miąższ w kratkę, nie nacinając skórki do końca. Posmarować oliwą i oprószyć solą. Bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia przez 30 minut. Mięso wymieszać z natką pietruszki, jajkiem, 1 łyżką bułki tartej i kardamonem. Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso i chwilkę podsmażyć. Wyjąć bakłażany z piekarnika, łyżką zebrać same nasiona i je wyrzucić. Resztę miąższu wybrać, zostawiając 2 cm warstwy miąższu. Wybrany miąższ posiekać i wymieszać z mięsem. Nadzieniem wypełniać łódeczki, posypać je pozostałą bułka tartą i skropić 1 łyżką oliwy. Piec w piekarniku przez 30 minut bez przykrycia.
Gotowe faszerowane bakłażany można podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!