Faszerowany bakłażan

Liczba osób: 2


Budżet: średni


Czas przygotowania: 60 min.


Poziom: łatwe


Faszerowany bakłażan mięsem mielonym i zapiekany w piekarniku to pyszny pomysł na danie z tym warzywem. Spróbuj już teraz!

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Lekko ponacinać miąższ w kratkę, nie nacinając skórki do końca. Posmarować oliwą i oprószyć solą. Bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia przez 30 minut. Mięso wymieszać z natką pietruszki, jajkiem, 1 łyżką bułki tartej i kardamonem. Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso i chwilkę podsmażyć. Wyjąć bakłażany z piekarnika, łyżką zebrać same nasiona i je wyrzucić. Resztę miąższu wybrać, zostawiając 2 cm warstwy miąższu. Wybrany miąższ posiekać i wymieszać z mięsem. Nadzieniem wypełniać łódeczki, posypać je pozostałą bułka tartą i skropić 1 łyżką oliwy. Piec w piekarniku przez 30 minut bez przykrycia.

 

Gotowe faszerowane bakłażany można podawać z sosem czosnkowym.

 

Smacznego!