Wieprzowina w sosie musztardowym
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa (lub Łopatka bez kości)
- grubo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 1/2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 125 ml śmietanki 30%
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Pyszny pomysł na obiad z polędwiczką w roli głównej? Klasyczne polędwiczki w kremowym sosie musztardowym!
Sposób przygotowania:
Polędwiczki pokroić w plastry lub w mniejsze paski. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, oregano i odstawić. Pokrojoną w ćwiartki cebulę, posiekany czosnek zeszklić na 1 łyżce oliwy, następnie dodać ćwiartki pieczarek. Smażyć je przez 10 minut. 2 minuty przed końcem dodać masło. Pieczarki odłożyć. Pozostałą oliwę wylać na patelnię i smażyć mięso z każdej strony przez około 2-3 minuty. Wlać wino i odparować. Dodać pieczarki, obie musztardy, natkę pietruszki i wymieszaną śmietankę z sosem sojowym. Całość zagotować i chwilę jeszcze gotować, aż sos zgęstnieje. Polędwiczki najlepiej smakują z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty pekińskiej.
Smacznego!