Tarta z cukinią i kurczakiem

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 145 min.


Poziom: średni


Pyszna tarta z cukinią i kurczakiem na kruchym spodzie idealnie sprawdzi się na ciepło lub na zimno. Idealna na kolację, obiad lub spotkanie ze znajomymi.

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta połączyć w jednolitą masę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Nadzienie: filet z kurczaka i cebulę pokroić w kostkę, cukinię w plastry. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, dołożyć kurczaka, doprawić go solą i pieprzem. Chwilę smażyć. Dodać cukinię i suszone pomidory. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Ciasto rozwałkować na placek i wyłożyć nim tartę o średnicy 24 cm. Spód podziurkować widelcem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto przykryć folią aluminiową, wysypać obciążenie (np. suchą fasolę) i piec przez 15 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na masę jajeczną wymieszać w oddzielnej misce. Na podpieczony spód wysypać farsz i równomiernie go rozłożyć. Zalać masą jajeczną i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut w 180 stopniach C.