Rolada schabowa z warzywami
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 115 min.
Poziom: średni
Składniki
- 1,5 schabu
- sól, pieprz
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- gałązki tymianku
- oliwa z oliwek
- Farsz:
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 1 papryka czerwona
- 1 mały bakłażan
- 250 g pieczarek
- 200 g żółtego sera
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
Tradycyjnie najlepsza – pyszna rolada ze schabu, zawijana z warzywami, to doskonały pomysł na obiad!
Sposób przygotowania:
Schab przekroić wzdłuż, ale nie do końca i lekko go rozbić. Mięso przyprawić solą i pieprzem. Płat, na którym będzie rozłożony farsz, posmarować musztardą. Farsz: posiekaną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie. Drobno pokroić pora, paprykę i bakłażana. Pieczarki pokroić w plasterki. Warzywa dołożyć do cebuli i chwilę podsmażać, aż będą miękkie. Pod koniec przyprawić i dodać starty ser. Gotowy farsz rozłożyć na płacie mięsa posmarowanym musztardą i zawinąć w roladę za pomocą sznurka kuchennego. Roladę natrzeć startym czosnkiem i przyprawami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Schab przełożyć do rękawa do pieczenia, skropić oliwą i piec przez 1,5 godziny. Pokrojony w plastry schab podawać z pieczonymi ziemniaczkami i świeżą sałatką.
Smacznego!