Hawajskie Burgery z grilla
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 35 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- Pozostałe:
- 4 bułki hamburgerowe
- 4 krążki ananasa z puszki
- 4 plasterki sera mozzarella
- liście sałaty
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- jogurt naturalny
Poczuj smak wakacji i przygotuj Hawajskiego burgera! Pyszna propozycja na grilla!
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekać i smażyć na 1 łyżeczce oliwy. Po chwili dodać czosnek, smażyć aż zmięknie. Cebulę i czosnek wymieszać z mięsem mielonym. Dodać jajko, musztardę, resztę oliwy i przyprawy. Dokładnie wymieszać i formować kotleciki. Rozgrzać grill. Kotleciki rozłożyć na tacce grillowej i piec po 4 minuty z każdej strony. Na drugiej tacce opiekać plastry ananasa i bułki hamburgerowe. Na górnej połówce bułki ułożyć po plasterku sera. Z jogurtu i startego czosnku przygotować sos czosnkowy. Na bułkach układać liście sałaty, posmarować je sosem, położyć kotleciki z indyka, plastry ananasa, krążki cebuli i przykryć drugą połówką bułki ze stopionym serem.