Wielkanocny pasztet z indyka z pieczarkami

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 165 min.


Poziom: średni


Jak Wielkanoc, to wielkanocny pasztet z indyka z pieczarkami i cebulką! Pycha — już teraz łap przepis!

Sposób przygotowania:

Obraną marchewkę, pietruszkę i selera zalać 2 litrami wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotować 1,5 godziny. Bulion doprawić solą i ostudzić. Pieczarki oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki i zagotować. Do miski włożyć kajzerkę i zalać bulionem. Odstawić, aby bułka nasiąkła. Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Na maśle smażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odłożyć do miski. Rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać wątróbkę i dusić przez 10 minut, odstawić do miski. Następnie na patelni podsmażyć filet z indyka i podudzie z indyka. Mięso, warzywa, odciśniętą bułkę, pieczarki zmielić przez maszynkę. Do masy dodać jajka, przyprawy i cebulkę. Całość wymieszać. Keksówkę posmarować oliwą, posypać bułką tartą i wyłożyć masę. Pasztet piec w 170 stopniach C przez około 45 minut.

 

Smacznego!