Pieczona karkówka z rozmarynem


Liczba osób: 4

Budżet: średnie

Czas przygotowania: 115 min.

Poziom: łatwe
Składniki
- 1 kg karkówki (karczku)
- sól
- 1 ząbek czosnku
- rozmaryn suszony
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego
- 1/4 szklanki whisky
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- strata skórka z 1/2 pomarańczy
- gałązki świeżego rozmarynu
Łap przepis na aromatyczną karkówkę — w rozmarynie oraz z nutą pomarańczy! Zapowiada się pyszna uczta!
Sposób przygotowania:
Karkówkę natrzeć solą, startym czosnkiem i suszonym rozmarynem. W rondelku zagotować dżem, whisky, cukier i startą skórkę z pomarańczy. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać ostudzoną marynatę oraz gałązki rozmarynu. Karkówkę odstawić do lodówki na noc. Piekarnik nagrzać do 190 stopnic C. Mięso piec w rękawie do pieczenia przez około 1 godzinę, następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze przez 20 minut do zarumienienia skórki. Gotową karkówkę można podawać z ziemniaczkami oraz świeżą sałatką.
Smacznego!