Pomarańczowy Pulled pork w bułce pita

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 5h


Poziom: średni


Łapcie przepis na pulled pork w sosie pomarańczowym w bułce pita, ze szczypiorkiem i prażoną cebulką — pycha! Przekąska idealna na karnawał!

Sposób przygotowania:

Mięso natrzeć solą i pieprzem.

Przygotować sos: wydrążyć miąższ z mandarynek, czosnek i cebulę drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.

Szynkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią spożywczą i piec w temperaturze 150 stopnic C przez około 3-4 godziny – aż mięso będzie miękkie. Następnie zdjąć folię, odlać powstały płyn i wlać sos pomarańczowy. Piec przez kolejną 1 godzinę do momentu, aż szynka będzie rozpadać się na włókna. Przed końcem pieczenia na chwilę do piekarnika włożyć przekrojone bułki pita. Do chrupiących bułek nakładać podzielone na włókna mięso, posypać je szczypiorkiem i prażoną cebulką. Można dodać sos czosnkowy lub tzatziki oraz ulubione warzywa.

Smacznego!