Indyk w curry
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 35 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 filet z indyka
- garść pomidorków koktajlowych
- 3/4 szklanki kukurydzy konserwowej
- 1/2 papryki czerwonej
- 250 ml passaty pomidorowej
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 200 g ryżu
- Marynata:
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 ząbki startego czosnku
Aromatyczne, rozgrzewające curry z filetu z indyka? Tylko z tego przepisu! Sprawdź i przygotuj smaczny obiad!
Sposób przygotowania:
Filety pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i natrzeć składnikami marynaty. Odstawić na 1 godzinę. Na rozgrzanej oliwie smażyć mięso aż będzie zarumienione. Następnie wlać passatę pomidorową, mleko kokosowe, dodać cukier, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i połówki pomidorków. Gotować przez 20 minut bez przykrycia. Doprawić sosem sojowym i chwilkę gotować, aż sos się zredukuje. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Gotowe curry podawać z ryżem i sałatką z białą kapustą.