Świąteczne polędwiczki z pistacjami i śliwkami
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 45 min.
Poziom: średni
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- szczypta soli gruboziarnistej
- starta skórka z 1 pomarańczy
- olej
- 2 łyżeczki miodu
- 1 limonka
- 200 g pistacji
- kilka świeżych śliwek
Wyśmienite polędwiczki z pistacjami w otoczeniu śliwek to idealny wybór na pyszne świąteczne danie!
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. W moździerzu utrzeć przyprawy, dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać i natrzeć mięso. Polędwiczki krótko podsmażyć na oleju. Pistacje obrać i rozdrobnić za pomocą moździerza. Podpieczone polędwiczki smarować odrobiną miodu wymieszanego z sokiem z limonki, następnie dokładnie obtoczyć w pistacjach i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Obok polędwic ułożyć świeże i wydrylowane śliwki. Polędwiczki piec przez 20 minut w 160 stopniach C. Gotowe podawać z upieczonymi śliwkami.