Faszerowany świąteczny kurczak

Liczba osób: 6


Budżet: średni


Czas przygotowania: 145 min.


Poziom: średni


Szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Polecamy przepis na faszerowanego kurczaka! Domownicy będą zachwyceni!

Sposób przygotowania:

Kurczaka natrzeć przyprawami i sokiem z cytryny.

Farsz: podsmażyć pokrojoną cebulę i marchewkę. Ryż ugotować al dente. Wymieszać łopatkę, pokrojone w kostkę wędliny, warzywa, ryż i doprawić solą. Kurczaka napełnić farszem, wyłożyć 2 łyżki masła, spiąć wykałaczkami, nasmarować olejem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec do 120 minut (w zależności od wielkości kurczaka) w 180 stopniach C, przez ostatnie 15 minut bez przykrycia. Kurczaka podawać z konfiturą żurawinową.

Kurczak idealne nadaje się na świąteczny stół — będzie hitem na świąteczny obiad!