Papryka faszerowana
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 70 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- 8 papryk czerwonych
- 1 torebka ryżu jaśminowego
- 200 g fety
Nie masz pomysłu na obiad? To może coś nowego, oryginalnego i bardzo smacznego? Polecamy przepis na faszerowane papryki mięsem mielonym, ryżem i fetą!
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać posiekany czosnek, po chwili dołożyć mięso mielone i obsmażyć. Pod koniec dodać natkę pietruszki i doprawić przyprawami. Wymieszać. Ryż ugotować na półtwardo i ostudzić. Papryki wydrążyć z gniazd nasiennych. Farsz wymieszać z ryżem, a następnie delikatnie połączyć z pokrojoną w kostkę fetą, tak, aby się nie rozpadła. Papryki wypełnić farszem, skropić oliwą i zamknąć odkrojonym wierzchem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach C przez 40 minut.