Pilaw z indykiem
Liczba osób: 2
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 35 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 200 g ryżu basmati
- 200 g filetu z indyka
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- 3 łyżki oleju
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 2 łyżki posiekanych ziół (natki, pietruszki, kolendry, koperku)
- 2 łyżki pestek granatu
- sól, pieprz
Pyszny, aromatyczny i prosty w przygotowaniu – pilaw z ryżem, indykiem i granatem!
Sposób przygotowania:
Płatki migdałów i orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni i odstawić. Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę i marchewkę w kostkę i podsmażyć na oleju do zarumienienia. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać mieloną kolendrę, kumin i tymianek. Smażyć jeszcze 1 minutę, wsypać (przepłukany kilka razy zimną wodą) ryż i dokładnie wymieszać. Wlać bulion, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Przyprawić jeszcze solą i pieprzem. Wsypać większość migdałów, orzeszków, ziół i wymieszać. Pilaw przekładać do miseczek, gotowe danie posypać pestkami granatu oraz resztą dodatków.