Sałatka Taco

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: średni


Meksykańska klasyczna, kolorowa sałatka w chrupiącej tortilli – taką sałatką zaskoczysz wszystkich!

Sposób przygotowania:

Do specjalnej formy na tortillę lub formy na babkę włożyć tortillę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 10 minut. Gotowe tortille wyjąć z formy i ostudzić. Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki i wyłożyć nią spód tortilli. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso, przyprawić je solą i pieprzem, pod koniec połączyć z passatą. W misce wymieszać: przekrojone połówki pomidorków, pokrojoną w kostkę paprykę, oliwki, cebulę w piórka oraz odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę. Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sałatkę polać sosem i wykładać ją na spód tortilli. Następnie wyłożyć mięso mielone. Całość posypać startym serem żółtym. Sałatkę najlepiej od razu podawać.