Sałatka Taco
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: średni
Składniki
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- 4 pszenne tortille
- 1 sałata lodowa
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 2 żółte papryki
- garść czarnych oliwek
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 250 g sera żółtego
- 3 łyżki oliwy
- sól, świeżo zmielony pieprz
- Sos do sałatki:
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki octu winnego czerwonego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
Meksykańska klasyczna, kolorowa sałatka w chrupiącej tortilli – taką sałatką zaskoczysz wszystkich!
Sposób przygotowania:
Do specjalnej formy na tortillę lub formy na babkę włożyć tortillę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 10 minut. Gotowe tortille wyjąć z formy i ostudzić. Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki i wyłożyć nią spód tortilli. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso, przyprawić je solą i pieprzem, pod koniec połączyć z passatą. W misce wymieszać: przekrojone połówki pomidorków, pokrojoną w kostkę paprykę, oliwki, cebulę w piórka oraz odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę. Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sałatkę polać sosem i wykładać ją na spód tortilli. Następnie wyłożyć mięso mielone. Całość posypać startym serem żółtym. Sałatkę najlepiej od razu podawać.