Domowe burgery ze szparagami i jajkiem
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 40 min.
Poziom: średnie
Składniki
- Kotlety do burgerów:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- szczypta mielonego chili
- świeżo zmielony pieprz, sól
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Pozostałe:
- 4 bułki do burgerów
- 4 jajka
- masło
- 1 czerwona cebula
- 12 szparag zielonych
- 2 garści rukoli
- sałata rzymska
- sos czosnkowy
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Wiosenny, wartościowy i pożywny burger z indykiem oraz warzywami? Tak! Zapowiada się pyszna uczta!
Sposób przygotowania:
Szparagi oczyścić, odcinając ich końce. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i piec przez 15-20 minut w 200 stopniach C. W tym czasie na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość podsmażać przez 2 minuty. Ostudzić. W misce mięso mielone wymieszać z ostudzoną cebulką, natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Burgery piec na oliwie przez 3-5 minut z każdej strony. Bułki do burgerów podpiec przez 4 minuty w piekarniku w 180 stopniach C. W tym czasie na patelni rozpuścić masło, wbić jajka i smażyć aż białko będzie ścięte, a żółtko lekko płynne. Na podpieczone bułki wyłożyć kilka listków sałaty rzymskiej, pokrojoną cebulę, na nią sos czosnkowy, następnie kotlety, rukolę, szparagi i jajka sadzone. Przykryć połówką bułki.