Rolada z boczku

Liczba osób: 6


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 90 min. + 8 marynowania


Poziom: średni


Pyszny i prosty na danie z boczkiem? Mamy dla Was przepis na roladę z boczkiem!

Sposób przygotowania:

Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać ze składnikami marynaty. Boczek rozkroić na szeroki płat. Mięso posmarować połową marynaty, na płat wyłożyć pokrojone w paski śliwki. Boczek ściśle zawiązać w roladę i obwiązać za pomocą sznurka kuchennego. Z zewnątrz także posmarować marynatą i odłożyć do lodówki na noc. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i obsmażać boczek na dużym ogniu. Podlać winem, podgrzewać na mniejszym ogniu do odparowania wina. Boczek wraz z tłuszczem z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulą i piec w piekarniku przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia odwracać roladę, aby równomiernie się zarumieniła. Gotowy boczek wyjąć, zdjąć sznurek i kroić w plastry.