Kurczak po toskańsku
Liczba osób: 2
Budżet: średni
Czas przygotowania: 60 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 2 łyżki mieszanki ziół włoskich
- sól, pieprz
- Kremowy sos:
- 3 ząbki czosnku
- 8 suszonych pomidorów
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 200 ml śmietanki 36%
- 125 ml bulionu warzywnego
- garść świeżego szpinaku
- 50 ml białego wytrwanego wina
- Do podania:
- starty ser parmezan
- makaron tagliatelle
Idealna kompozycja smaków, czyli kremowy kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami!
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na małe filety, delikatnie robić, zamarynować w przyprawach, oleju z suszonych pomidorów, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju i smażyć kurczaka przez około 5 minut. Dodać pokrojony czosnek, podsmażyć i wlać wino. Gotować aż odparuje. Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory, śmietanę i bulion, gotować do zagęszczenia sosu i dołożyć szpinak. Zdjąć z ognia, gdy szpinak zwiędnie. Przyprawić solą i pieprzem. Gotowego kurczaka podawać z makaronem tagliatelle i posypać startym parmezanem.