Ogniste żeberka na grilla
Liczba osób: 3
Budżet: średni
Czas przygotowania: 70 min. + 6 h marynowania
Poziom: łatwe
Składniki
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- świeży tymianek
- Marynata:
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki suszonego majeranku
- 3 papryczki chili
- 1 łyżeczka sosu piri-piri
- 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Czas na GRILLOVE i ogniste żeberka! Razem z nami zostań mistrzem grilla!
Sposób przygotowania:
Żeberka pokroić na mniejsze porcje, przełożyć je do garnka i zalać zimną wodą. Dodać przyprawy i gotować około 30 minut. Mięso wyjąć i ostudzić. Papryczki chili przekroić wzdłuż i usunąć nasiona. Cebulę, czosnek i papryczki drobno posiekać oraz połączyć ze składnikami marynaty. Żeberka wymieszać z marynatą, aby każdy kawałek mięsa był przykryty. Odstawić na około 6 godzin do lodówki. Żeberka układać na tackach do grillowania i piec na grillu przez 25-30 minut, co jakiś czas obracając i smarując marynatą. Żeberka dekorować świeżym tymiankiem i podawać z pieczonymi ziemniaczkami.