Tureckie pide
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 110 min.
Poziom: łatwe
Składniki
- Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 150 ml ciepłej wody
- Farsz:
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 8 suszonych pomidorów
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki slodkiej
- sól, pieprz
- 200 g sera mozzarella
Razem z nami wyrusz w kulinarną podróż w kierunku Turcji! A wszystko za sprawą tureckiej wersji pizzy! To idealna przekąska lub pomysł na obiad.
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć, wymieszać z mąką, cukrem i wodą. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do większej miski dodać rozczyn i pozostałe składniki na ciasto. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Farsz: mięso mielone smażyć na oleju, przyprawić solą, pieprzem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołożyć pomidory z puszki, przyprawy, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane suszone pomidory. Podsmażać aż sos zgęstnieje. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 lub 12 równych kulek, każdą rozwałkować na placki w kształcie prostokąta. Na każdy z nich wykładać po 2 łyżki farszu, brzegi ciasta zawijać lekko do środka, a końce skręcać tworząc łódeczki. Wierzch posypać startym serem. Tureckie wersje pizzy piec na blasze wyłożonej papierem przez 13-15 minut w 210 stopniach C. Gotowe pide można dekorować świeżą bazylią.