Cytrynowy schab z kością

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 45 min.


Poziom: łatwe


Czas na kulinarną ucztę! Smaczna propozycja na udany obiad w cytrynowym wydaniu.

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać smalec, kotlety smażyć po kilka minut z każdej strony, aż prawie będą gotowe. Nie wylewać tłuszczu z patelni. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 10 minut w 180 stopniach C. Na patelnię wlać bulion, sok z cytryny, dodać listki szałwii, przyprawy i cukier. Gotować do redukcji połowy płynu, cały czas mieszając. Dodać masło, wyłączyć ogień i mieszać do roztopienia się masła. Kotlety wyjąć z piekarnika, wyłożyć na talerze i polać je sosem oraz oprószyć skórką z cytryny i pietruszką.