Schab z żurawiną
Liczba osób: 6
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 80 min. + 8 h marynowania
Poziom: łatwe
Składniki
- 1 kg schabu
- garść żurawiny suszonej lub świeżej
- 2 jabłka
- 1 szklanka cydru jabłkowego
- sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- kilka goździków
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sól, pieprz
- kilka gałązek tymianku
- Marynata:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka majeranku
Schabu z żurawiną i jabłkami nie może zabraknąć na świątecznym stole! Polecamy na udany, rodzinny obiad!
Sposób przygotowania:
Schab naciąć tak, jak w przypadku krojenia na plastry – ale nie rozcinając do końca. Mięso natrzeć solą, pieprzem i startym czosnkiem. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć schab. Mięso marynować przez całą noc. Żurawinę gotować przez 10 minut z obranymi i pokrojonym w plastry jabłkami, sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem i goździkami (można podlać delikatnie wodą). W nacięcia schabu powkładać masę jabłek z żurawiną. Schab przełożyć do rękawa do pieczenia i piec przez 1 godzinę w 180 stopniach C. Gotowy schab dekorować żurawiną oraz tymiankiem.