Kurczak Tikka Masala

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 35 min.


Poziom: łatwe


Czas na indyjskie smaki! Kurczak Tikka Masala to danie inspirowane kuchnią indyjską, które powstało… w Wielkiej Brytanii. Kurczak w kremowym sosie z orientalnymi przeprawami smakuje obłędnie!

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i wymieszać ze składnikami marynaty. Odstawić na 30 minut. Gotowe mięso smażyć na patelni – po minucie z każdej strony. W garnku roztopić masło ze startym czosnkiem. Podsmażyć i dodać przyprawy. Smażyć przez minutę. Dołożyć passatę, cukier, ocet winny, sól, świeżo zmielony pieprz i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Dołożyć obsmażonego kurczaka i dalej gotować przez 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Danie podawać z ryżem, jogurtem naturalnym i chlebkami naan.