Szarpana wieprzowina
Liczba osób: 4
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 8h + 8 ha marynowania
Poziom: łatwe
Składniki
- Zalewa:
- 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 5 listków laurowych
- 5 łyżek soli
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 2 l wody
- Pozostałe składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 łyżka kuminu
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki chili
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka zmielonego pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 100 g cukru trzcinowego
Pulled pork – czyli szarpana wieprzowina to danie idealne na obiad, ale też tak przygotowane mięso idealnie sprawdzi się do kanapek, pity czy też burgerów. Jest smacznie!
Sposób przygotowania:
Przyprawy z zalewy wymieszać. W wodzie rozpuścić sól i cukier, dodać przyprawy. Mięso umieścić w garnku, zalać solanką, aby zakryć mięso. Odstawić na całą noc (około 8 godzin). Mięso wyjąć z zalewy i natrzeć pozostałymi przyprawami wraz z posiekanym czosnkiem. Łopatkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, piekarnik nagrzać do 100 stopni C i piec przez około 7 godzin pod przykryciem. Zwiększyć temperaturę do 120 stopni C, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 1 godzinę. Widelcem delikatnie rozrywać mięso na włókna. Wieprzowinę można podawać na wiele sposobów: jako dodatek do frytek, ziemniaczków, do burgerów, pity lub bagietek. Najlepiej smakuje z sosem BBQ.
Łopatkę wieprzową można zastąpić także Karkówką! Jeśli chcesz szybciej upiec mięso – piekarnik ustaw na 150 stopni C i piec przez około 4 godziny, następnie zdejmij przykrywkę i piec jeszcze 30 minut.